Gerard van den Berg

Gerard van den Berg (1947 Dordrecht) is een Nederlandse interieurontwerper. Ondanks hij een zoon is van een meubelfabrikant, heeft Gerard eerst de opleiding gevolgd tot kunstschilder. Later heeft hij het meubelvak opgepakt en afgestudeerd aan de MTS in Rotterdam Meubelfabricage. Gerard is na zijn studie in 1965 als ontwerper begonnen bij zijn vader in het bedrijf.

Volgens Gerard zelf, heeft hij onder leiding van zeer ervaren vakmensen het vak geleerd. Waaronder het schaven en sleutelen aan modellen. Onder die leiding heeft hij ook de kans gekregen om de mogelijkheid van materialen en productietechnieken uit te proberen. Hij zegt dan ook zelf dat hij met zijn technische kennis een bijdrage vormt aan zijn artistieke creativiteit.

Producten 1-12 van 37

Pagina
per pagina

Producten 1-12 van 37

Pagina
per pagina

Montis

Met zijn broer, Ton van den Berg, hebben zij in 1975 Montis opgericht. Hier is hij jarenlang actief geweest als vaste ontwerper (1990). Van den Berg heeft in deze jaren talloze modellen gemaakt. Modellen van van den Berg kenmerken zich door de eenvoud en veelzijdigheid. Zo is de Chaplin stoel ook ontworpen, hij voelt aan als een gewatteerde jas wanneer men hierin in plaats neemt. De hoes van de stoel is gedrappeert over het frame op een nonchalante wijze. Hierin voelt iedereen zich thuis.

Label van den Berg

In 1991 heeft hij na jaren samengewerkt te hebben met zijn broer, het meubelbedrijf Label opgericht. Met dit merk richtte hij zich op “Dutch Design pur sang, no-nonsense meubelen. Het zijn meubelen met een eigen karakter en eigen identiteit”. Van den Berg richtte zich voornamelijk op zitmeubelen, ook hier worden de ontwerpen gekenmerkt door eenvoud en veelzijdigheid. Label zorgt ervoor dat zij de meubelen met liefde ontwerpen en vooral lekker zitten. Gerard van den Berg heeft de bekende Hidde fauteuil ontworpen. Deze fauteuil is vernoemd naar de oudste kleinzoon van van den Berg. De vorm van deze fauteuil heeft veel weg van een baseball handschoen. Hierdoor nodig hij erg uit om heerlijk plaats te nemen en in te nestelen.

Prijzen

Gerard van den Berg heeft in zijn carrière diverse prijzen ontvangen. Waaronder de Kho Liang Prijs (1984), de Mobilia vernieuwingsprijs (1990), de prijs voor Binnenhuis-architectuur (1991) en de prijs voor het Beste Nederlandse meubelontwerp (1984 en 1997).

^