Pierre Paulin | Artifort Orange Slice fauteuil

Pierre Paulin

Pierre Paulin (1927-2009) was een Franse industrieel ontwerper. Paulin is vanaf 1954 tot 1958 meubels ontworpen voor Thonet. In 1958 begon Pierre te werken voor het Nederlandse bedrijf Artifort. Hier heeft hij zijn meeste werken geproduceerd. Pierre Paulin maakt tijdens de internationale meubelshow, georganiseerd door Kho Liang le, veel indruk met zijn eigentijdse kuipfauteuil. Paulin ging al snel na deze show als freelance ontwerpen werken voor Artifort. Paulin won wereldwijd vele prijzen met zijn ontwerpen, deze ontwerpen onderscheiden zich door de sculpturale vormgeving. Zo won hij in 1969 de American Industrial Design Award voor de Ribbon. Tot op de dag vandaag zijn zijn ontwerpen nog steeds in trek, het zijn tijdloze ontwerpen geworden waar men zich nu nog steeds in thuis voelt. Zijn werk is modern en vooruitstrevend te noemen. Artifort heeft nu nog steeds een vaste collectie van Paulin’s ontwerpen uit de jaren zestig en zeventig in haar collectie.

10 producten

per pagina

Zo heeft Pierre Paulin de iconische Mushroom fauteuil ontworpen, Artifort heeft deze revolutionaire fauteuil tot op de dag van vandaag nog steeds in de collectie. Deze fauteuil is in de jaren ‘60 ontworpen en heeft een revolutionaire ontwerp. Dit doordat de Mushroom het eerste meubel is, dat vervaardigd is, met een naadloze elastische stof. 

De Orange Slice is eveneens uit de jaren ‘60 en ook een fauteuil van Pierre’s hand. Dit is een zeer geliefde fauteuil in de design wereld. Het is een iconisch object dat elke ruimte opener, ruimtelijker en vrolijker maakt. Deze fauteuil heeft gelijkenissen met sinaasappelpartjes, vandaar de benaming Orange Slice. Deze fauteuil blijft onverminderd populair. 

Musea en tentoonstellingen

Tevens zijn werken van Paulin te zien in verschillende museums over de hele wereld. Zo heeft het Centre Pompidou in Parijs een permanente tentoonstelling van al zijn meubelontwerpen. Ook heeft onder andere het Museum of Modern Art in New York de bekendste meubelontwerpen in de design-collectie, waaronder de Mushroom fauteuil.

Projecten

Pierre Paulin heeft gewerkt in onder andere Duitsland, Japan, Nederland en in de VS. Halverwege de jaren zestig is Paulin zijn eigen bureau in de industriële vormgeving gestart in Parijs. In 1968 heeft Pierre de stoelen voor het Louvre in Parijs gemaakt.

Paulin deed meer als enkel het ontwerp van meubel, hij was in zijn werkzame jaren betrokken bij diverse vormgeving projecten. Zo heeft hij de interieurs van de Franse presidenten Pompidou en Mitterand in het Elysée Paleis in Parijs ontworpen. Het Franse paviljoen voor de wereldtentoonstelling Expo 70 in Osoka (Japan) ontworpen. Pierre is in 1971 gevraagd om de privévertrekken van het presidentiële paleis te Parijs te restylen. Ook was hij verantwoordelijk voor de inrichting van de passagier ruimten in de vliegtuigen van Air France.

Het motto van Pierre Paulin was “Een fauteuil moet de zitter beschermen”. Dit paste hij toe op al zijn ontwerpen.

^