Luca Nichetto

Luca Nichetto, geboren in 1976, Venetië (Italië). In Venetië heeft hij gestudeerd aan het Istituto Statale d’Arte. Waarna hij industrieel ontwerp is gaan studeren aan de Università luav di Venezia (IUAV), deze studie rondde hij af in 1998. Hij heeft naam gemaakt bij diverse design merken, waar hij lampen, fauteuils en andere interieurstukken heeft ontworpen. De merken waarvoor Luca heeft gewerkt zijn, onder andere Foscarini, Artifort, Cassina en Kristalia.

9 producten

per pagina

Luca Nichetto’s carriere

In 1999 is hij zijn carrière gestart bij Murano-glas fabrikant Salviati. Waarnaar hij bij lampenfabrikant Foscarini als productdesigner en consultant heeft gewerkt. Hij bracht ook advies uit, bij onderzoeken naar nieuwe materialen en productontwikkeling (2001-2003). Nichetto heeft zo de Plass hanglamp en tafellamp ontworpen, door het geribbeld oppervlakte van de lamp, heeft dit een prachtig licht patroon. 

Vanaf 2017 heeft Luca diverse fauteuils ontworpen voor Artifort. Waaronder de Pala fauteuil, Pala Giro fauteuil en de Glider fauteuil. De Pala fauteuil heeft een vaste voet, deze hele fauteuil straalt karakter uit en heeft een eigentijdse look. De Pala Giro daarentegen is een draaifauteuil. Hierdoor krijgt deze fauteuil een open uitstraling. Beide fauteuils zijn in diverse uitvoering van stof verkrijgbaar. De Glider fauteuil valt op door zijn organische vorm. Wanneer u plaats neemt in deze fauteuil omarmt deze fauteuil u door de welgevormde armvleugels. De blinde verbinding van het frame en de zitschaal maakt deze fauteuil helemaal af. 

Luca Nichetto heeft ook voor Cassina en Kristalia ontworpen. Zoals de 381 Torei salontafel. Deze salontafel kun je zelf naar eigen wens samenstellen met diverse formaten en vormen. Waardoor het een salontafel wordt die past in ieders interieur. 

Nichetto&Partners

In 2006 richtte Luca, Nichetto&Partners op in Venetië. Zij zijn gespecialiseerd in industrieel ontwerp en maar ook een adviesbureau is. In Stockholm, Zweden, heeft hij in 2011 een tweede studio geopend. Hier wordt Italiaanse flair gecombineerd met de Zweedse visie op modern design en duurzaamheid. 

Prijzen en tentoonstellingen

Luca Nichetto heeft in de loop van zijn carrière een aantal prijzen in ontvangst mogen nemen. Waaronder de Gran Design Award (2008), de Chicago Atheneum Museum of Architecture's Good Design Award (2008), de IF Product Design Award (2008) en de Elle Decoration International Design Awards' (EDIDA) Designer of the Year award in de categorie Young Designer Talent (2009).

Nichetto heeft aan diverse design tentoonstellingen in Europa, Japan, de VS deelgenomen. Ook was hij art director voor een aantal internationale design evenementen. Hij neemt ook deel aan jury's van diverse internationale ontwerpwedstrijden.

Verder geeft hij lezingen en workshops aan verschillende universiteiten, hij is ook hoogleraar design aan de IUAV.

^