Pilat&Pilat

Pilat & Pilat

De meubels van het Friese merk Pilat&Pilat zijn stoer en duurzaam, maar ook warm, rijk en vertrouwd. Niet voor niets krijgen alle modellen de naam van een familielid. Bij Pilat&Pilat draait alles om mensen.

Pilat&Pilat is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in Bosnië en er zijn steeds meer winkels in binnen- en buitenland waar de collectie wordt getoond. Ondanks deze enorme groei, blijven de Friezen trouw aan de plek waar het allemaal begon. De boerderij in Twijzel is nog altijd de thuisbasis van het bedrijf. Hier rollen de ontwerpen van de tekentafel en ontstaan de ideeën voor nieuwe collecties.

Producten 1-12 van 34

Pagina
per pagina

Producten 1-12 van 34

Pagina
per pagina

Over Pilat & Pilat

Het is maar goed dat de familie Pilat zo groot is. Tientallen en tientallen meubelontwerpen bevolken inmiddels de Famylje collection van Pilat&Pilat (Famylje is Fries voor ‘familie’). Stamoudste Pake Sytse, van wie zijn naam sinds 2012 verbonden is aan de stamtafel met een klokkenstoel als onderstel, kwam uit een gezin van dertien kinderen.

Ook het gezin waarin Gjalt Pilat, oprichter van het Friese meubelbedrijf, werd geboren telt dertien kinderen. ‘Soms verdwijnt een meubelstuk na jaren uit de collectie. En dan mis ik zo’n familielid toch’, geeft Gjalt Pilat toe. Niet zelden keert een Lutske, Hindrik of Jelle dan later toch weer terug, in een nieuwe gedaante. Op de boerderij in Twijzel – die in de loop der jaren vaak werd verbouwd en uitgebreid – konden zowel het familiebedrijf als de Famylje-collectie tot bloei komen.

Ruim veertig jaar geleden begon Gjalt Pilat hier met het verkopen en opknappen van antiek. Gaandeweg ging hij in de houtwerkplaats ook eigen meubels ontwerpen. Zijn oog voor vormgeving samen met zijn koopmansgeest deden de rest. Sinds begin jaren negentig is de Famylje-collectie een feit, en de laatste jaren zijn er wereldwijd steeds meer winkels die Pilat&Pilat verkopen. In Twijzel werken zo’n twaalf mensen dagelijks aan het ontwerp en de verkoop van de meubels. De werkplaats is er alleen nog voor kleine klusjes en reparaties.

Zo’n veertien jaar geleden verplaatste Pilat de productie naar een eigen fabriek in Bosnië, waar het hout praktisch naast de fabriek voorhanden is. Net als goede ambachtsmensen trouwens. En zo als dat ook in een familie gebeurt, ontwikkelt het familiebedrijf zich organisch verder. De fabriek Nord Ent/Lockwood heeft pas een flinke uitbreiding achter de rug. Hard nodig, want inmiddels werkt de fabriek ook in opdracht van anderen.

Dat is tevens de kracht van het merk. De meubelen zijn tijdloos en vervaardigd volgens de traditie van houtbewerken. De ontwerpen zijn uniek en het Pilat handschrift is helder en eenvoudig, maar de afwerking en de materialen zijn rijk. De vertrouwdheid en het huiselijke gevoel zijn duidelijk aanwezig in de kasten, tafels, stoelen, banken en accessoires, die Pilat&Pilat kent. Tevens is het allemaal eigen en vertrouwd door het familiegevoel dat gelegd is in elk ontwerp.

Pilat & Pilat bij Pot Interieur

In onze showroom kunt u zelf komen ervaren waar het eigentijdse Pilat & Pilat voor staat. Bekijk hier een selectie van de uitgebreide collectie van Pilat&Pilat. Wat dacht u bijvoorbeeld van de tijdloze Wybe tafel. Deze eetkamertafel heeft een fraaie sculptuur met blad van massief hout, geïnspireerd op klassiek inlegwerk.
Of de Pake Sytse tafel die gebaseerd is op de authentieke Friese klokkenstoel. Het is een design van Gjalt Pilat, waarin het onderstel een echte aandachttrekker is.
Ten slotte willen wij u ook nog even voorstellen aan de Elfriede kast. Deze kast is ontworpen in 2018 door Sjalt Pilat en Peter Tromop en overtuigd met zijn rustieke uitstraling door het gebruik van natuurlijke materialen. Het is een compacte, houten kast met veel opslagruimte.

Deze en meer meubels uit de collectie van Pilat & Pilat zijn te vinden in onze showroom. Neem contact met ons op om te vragen naar de beschikbaarheid en eventueel advies. Ons deskundig personeel staat voor u klaar.

 

^