Spectrum Fauteuil voor Metz&Co

De Fauteuil voor Metz&Co is een stukje Nederlandse geschiedenis!

  • Fauteuil met een bijzonder onderstel
  • Origineel ontwerp van Gerrit Rietveld
  • Na 75 jaar in productie door Spectrum
  • Uitvoerbaar in diverse stof- en ledersoorten

Artikelnummer
325391
€ 1.891,00
Vanaf € 1.891,00

Ontvang een mooi aanbod
Dit artikel is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor meer informatie over de beschikbare kleuren, afmetingen en materialen & ontvang een scherpe prijs.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Designer: Gerrit Rietveld - 1942

De Fauteuil voor Metz&Co is ontworpen door Gerrit Rietveld voor het Amsterdamse warenhuis Metz&Co. In het jaar dat Rietveld bezig was met dit ontwerp, was Nederland in bezetting door de Duitsers. In deze periode werd de Nederlandse Kultuurkamer opgezet, die overzicht had over alle Nederlandse media. Rietveld weigerde hier een onderdeel van te zijn, wat ook de reden was waarom deze fauteuil nooit uit is gebracht. Jaren lang zijn de ontwerpen en prototypen bewaard gebleven, waardoor het ontwerp 75 jaar later in productie is genomen door Spectrum!

Het onderstel wordt met de hand gemaakt. Deze bestaat uit een constructie van slanke latjes, in eiken of Amerikaans notenhout, die gekoppeld zijn met zwaluwstaartverbindingen. De zitting is te bekleden met diverse stof- en ledersoorten in verschillende prachtige kleuren. Deze bekleding wordt met de iconische feston-steek aan de zijkant gestikt.

Gerrit Rietveld voor Spectrum

De bekende Nederlandse architect, meubelmaker en ontwerper Gerrit Rietveld (Utrecht, 1888-1964) ging al vroeg in zijn leven aan de slag als meubelmaker. Dit deed hij in het bedrijf van zijn vader, van wie hij ook het vak leerde. Vanuit hier kwam hij in aanraking met de De Stijl en werd hij het toonbeeld van deze kunststroming. Rietveld was al sinds de oorlogsjaren betrokken bij de collectie van Spectrum. In de jaren '50 ging hij aan de slag om diverse meubelen voor het merk te ontwerpen, die tot heden nog steeds geliefd zijn bij vele meubel en kunstliefhebbers

^