Jean Nouvel

Jean Nouvel

Jean Nouvel werd geboren in 1945 in Fumel, Frankrijk. Hij is gaan studeren aan Ecole des Beaux-Arts in Bordeaux. In 1971 behaalde hij succesvol zijn diploma. Voordat hij zijn diploma behaalde is hij zijn eigen architectuurstudio gestart. Naast zijn eigen studio was hij ook assistent van architect Claude Parent. Toen hij zijn eigen studio had geopend heeft hij zich meermaals laten inspireren door de stedenbouwkundige Paul Virilio.

Nouvel hield het niet alleen bij zijn eigen ontwerpstudio. Hij wilde zich samen met andere architecten verzetten tegen de corporatisme van architecten. Hierdoor werd hij een van de oprichters van “Mars - 1976”. Waarna hij ook een van de oprichters werd van de Franse Archtectuurunie.

3 producten

per pagina

3 producten

per pagina

Jean Nouvel’s imago

Jean kent sterke standpunten en enigszins provocerende opvattingen over de hedendaagse architectuur in de stedelijke context. Ook kent hij een onfeilbaar vermogen om originaliteit toe te passen op zijn projecten. Door deze combinatie heeft hij een internationaal imago opgebouwd.

Hij is altijd opzoek naar een uniek concept voor een unieke combinatie van mensen, plaats en tijd. Hierdoor heeft hij met zijn projecten een stempel gedrukt in de steden waar hij zijn ontwerpen heeft gerealiseerd. Zoals het Lyon Opera House (Frankrijk), het Cultuur- en Congrescentrum – KKL in Luzern (Zwitserland).

Design projecten

In 1987 heeft Nouvel zijn eerste meubelproject vormgegeven, hierop volgde nog tal van projecten waar hij ook diverse prijzen voor gewonnen heeft. Hij heeft samengewerkt met divese merken en heeft Jean diverse meubelcollecties op de markt gebracht.

Hij heeft voor MDF Italia de NVL tafel ontworpen. Maar ook de Graduate kast. Deze ontwerpen de stijl van Jean Nouvel, door het unieke lijnenspel in combinatie van de vormgeving.

Naast meubel design heeft hij ook in het licht interieur diverse projecten gerealiseerd. Zo heeft Noevel voor Artemide tafellampen ontworpen. In deze ontwerpen komt zijn ontwerpstijl duidelijk naar voren. Strakke lijnen, die eigentijds zijn en subtiel.

Onderscheidingen en prijzen

Zijn werken hebben over de hele wereld erkenning opgeleverd. Zo heeft hij vele prestigieuze Franse maar ook internationale prijzen en onderscheidingen ontvangen in zijn loopbaan. Zo heeft hij onder andere in 2001 ontving hij drie van de hoogste internationale onderscheidingen: de Royal Gold Medal van het Royal Institute of British Architects (RIBA), de Praemium Imperial of Japan's Fine Arts Association en de Borromini-prijs voor het cultuur- en conferentiecentrum in Luzern.

^