Jan Armgardt

Jan Armgardt (1947), woont in het Zuid Duitse Schondorf am Ammersee. Opgeleid als binnenhuisarchitect, heeft hij in 1974 zijn eigen ontwerpstudio geopend. Vanaf dat jaar is hij ook een samenwerking aangegaan met Leolux

Voor Jan Armgardt voelt het persoonlijk niet goed om meubelen na enkele jaren weg te gooien omdat het “versleten” of “ouderwets” is. Hij streeft daarom naar duurzaamheid en experimenteert met verschillende materialen. Armgardt heeft ook een duidelijk beeld van de toekomst wanneer het gaat om materialen, volgens hem heeft papier de toekomst.

3 producten

per pagina

3 producten

per pagina

Ecologie

Voor Jan is ecologie in zijn ontwerpen het belangrijkste thema. Hij vind het erg belangrijk dat meubelen lang meegaan. Volgens hem hebben designers de plicht om meubelen te ontwerpen van een goede en degelijke kwaliteit, in materiaal en vormgeving. Armgardt vindt het immoreel als designers een meubel ontwerpen dat na enkele jaren is versleten.

Leolux

Armgardt ontwerpen passen goed bij het merk Leolux, het zijn namelijk tijdloze ontwerpen. Zo is de Papageno fauteuil van zijn hand. Maar ook de Tango bank en de Devon bank heeft Jan Armgardt ontworpen.

Het zijn stuk voor stuk iconische ontwerpen, die zeer kenmerkend zijn voor Armgardt en goed passen in de visie Leolux. Armgardt’s streven naar duurzaamheid is duidelijk terug te zien in zijn ontwerpen. Zijn ontwerpen zijn strak maar desondanks hebben ze organische vormen.

Ondanks dat de bekende draadfauteuil, waar de Volare fauteuil van afgeleid is, al uit het begin van de vorige eeuw stamt. Heeft Armgardt er geheel een eigentijdse variant gemaakt. Welke nu al meer dan 20 jaar in de collectie is bij Leolux. De vormgeving is industrieel maar zeer minimalistisch, dat kenmerkend is voor het draadfauteuil. Deze fauteuil heeft een heerlijk zitcomfort door de vering. De zitkussens zijn doorgestikt voor een luxueuze uitstraling.

Om zijn lange samenwerking met Leolux te bekronen, heeft hij de Devon bank ontworpen. Dit is de zogenoemde kroon op zijn werk. Deze bank heeft de bekende design kwaliteit van Armgardt en het vakmanschap van Leolux. Dit is het geen, waar beide bekend om staan. Het is een bankprogramma dat zeer veelzijdig is. De klant kan de gehele opstelling, bekleding en onderstel naar eigen wens samenstellen.

Awards en docent

Armgardt heeft voor zijn werk prestigieuze prijzen in ontvangst mogen nemen. Dit is onder andere de Good Design Award in Chicago en de Goed Industrieel Ontwerp in Rotterdam.

Jan geeft zijn kennis over het ontwerpen van meubelen ook graag door. Zo is hij vanaf 1992 als gastdocent verbonden aan de Technische Universiteit van Aken.

^