Wellicht heeft u de term NFT recent voorbij zien komen op het nieuws, in de krant of online. Maar waar staat dit precies voor en wat heeft dit te maken met kunst?

Een non-fungible token (NFT) of uniek token is een koppeling op een blockchain van een account aan een uniek digitaal item. Het is een token die in het digitale domein fungeert als bewijs van authenticiteit en eigendom. U kunt het vergelijken met eigenaar zijn van een uniek kunstwerk, maar dit verhaal speelt zich nu volledig online af.

Op onze website herkent u de deelnemende kunstwerken aan dit symbool:

Dit brengt ook een interessante probleemstelling met zich mee: doordat het online afspeelt kunnen er miljoenen kopieën van het digitale kunstwerk in verspreiding zijn. NFT's zijn ontworpen om de koper één eigenschap te geven dat deze kopieën niet hebben: eigendomsrecht. (Let wel op: de kunstenaar behoudt steeds de auteurs- en reproductierechten, dit is ook het geval met fysieke kunstwerken).

U heeft vast gemerkt dat dit een hele interessante discussie is binnen de kunstwereld. Op dit moment zijn er ook ontwikkelingen waarbij verkopers de NFT's trachten te koppelen aan fysieke objecten, waardoor de NFT een functie als certificaat krijgt. De grens tussen het fysieke en het digitale wordt in de kunstwereld constant opgezocht. Dit is inherent aan creatieve ontwikkelingen en vooruitgang.

Bij Art Gallery Pot hebben we twee jaar geleden "concepts" gelanceerd. Een project waarbij kunstenaars kopers de mogelijkheid geven om via Art Gallery woonaccessoires van het kunstwerk te laten maken. Kunstenaars lenen als het ware hun reproductierechten aan de koper van het werk, mits zij de gestelde voorwaarden volgen: de woonaccessoires moeten via Art Gallery Pot aangeschaft worden en mogen niet verkocht worden aan derde.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel moeilijk, maar het resultaat is vrij doordacht: bij aankoop van een kunstwerk kunt u de styling van uw woning compleet maken door de afbeelding te herwerken op o.a. behang, kussens en andere home accessoires. Dit geeft een heel andere benadering aan kunst, een element dat Art Gallery Pot uniek maakt in heel Europa.

^