Michiel van der Kley

Michiel van der Kley geboren in Den Haag (1962). Tijdens zijn opleiding geschiedenis maakt Michiel voor het eerst kennis met vormgeving uit de jaren twintig, zoals Bauhaus en Mackintosh. Hierop besloot hij zelf te gaan ontwerpen. Sinds 1987 werkt hij voor diverse fabrikanten in het binnen- en buitenland, waaronder voor Artifort. Hij heeft veel oog voor detail, dit komt ook terug in zijn ontwerpen. Volgens van der Kley ontleent een product hier ook zijn eigenheid aan. 

Van der Kley heeft zijn studie geschiedenis afgemaakt, waarna hij verder is gaan ontwerpen en hij meubelen uitbracht in eigen beheer. Na enkele jaren heeft hij de exclusiviteit opgezocht van zijn ontwerpen. Volgens van de Kley is het als volgt: 'Ontwerpen gaat soms over het grote gebaar en soms over de details die een voorwerp tot iets bijzonders maken. Aan de details ontleent het object zijn eigenheid'. Michiel’s producten zijn ook duidelijk herkenbaar door de ongedwongen vormgeving.

1 product

per pagina

1 product

per pagina

Toonaangevende merken

Michiel van der Kley heeft al voor diverse toonaangevende merken mogen ontwerpen, in binnen- en buitenland. Van der Kley werkt onder andere samen met; Arco, Artifort, Spectrum, Gispen en van Esch.

Swamp fauteuil

Michiel heeft de Swamp Fauteuil en poef (2009) ontworpen voor Artifort. Relaxen krijgt met de Swamp een nieuwe dimensie, namelijk ultiem relaxen. Heerlijk wegzakken en daar een ultiem moment van maken. Het wegzakken in de Swamp voelt als een diepe omhelzing, welke een relaxed gevoel geeft.

Van der Kley inspiratie

Van der Kley laat zich inspireren door de natuur en muziek, met name Jazz muziek. Voor van der Kley is een geweldig ontwerp autonoom, dus een ontwerp is helemaal gemaakt naar wat jezelf wilt. Volgens Michiel zijn, zijn ontwerpen autonoom samen met het gebrek aan onnodige ornamenten en details. 

Volgens van der Kley kennen zijn ontwerpen gelijkenissen met dingen uit de natuur, of de natuur zelf. Of het nu de structuur is, de vorm of een klein detail van het ontwerp. Van der Kley gaat altijd van een uitgangspunt uit, namelijk zijn ontwerp zo maken dat het uit één stuk bestaat. Ook al bestaat het verschillende onderdelen, uiteindelijk moet het één geheel vormen. 

Egg project

Michiel van der Kley ontwerp naast meubelen ook kunstobjecten. Zijn bekendste werk is het Egg Project. Het Egg Project bestaat uit 4760 unieke onderdelen, die met 3D-printers zijn gemaakt. De losse onderdelen zijn laterna in elkaar geschroefd. Een groot deel van de onderdelen zijn door van der Kley zelf door acht 3D-printer geprint. Een paar honderd onderdelen zijn door supporters wereldwijd gemaakt. Dit verklaart het kleurverschil in het project. Project Egg werd getoond tijdens de Dutch Design week 2014 in het Designhuis in Eindhoven.

^