Jan des Bouvrie

Jan des Bouvrie (1942-2020) heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na zijn studie is hij gaan werken bij zijn ouders in de meubelzaak. Jan is enkele jaren werkzaam geweest in de zaak van zijn ouders, waarna hij samen met zijn vrouw Monique des Bouvrie hun eigen toonaangevende interieur instituut het Arsenaal heeft geopend. De ontwerpstudie, het Arsenaal, is eveneens gevestigd in Amsterdam.

Het Arsenaal is gespecialiseerd in interieurdesign, architectuur, meubelen, accessoires en kunst. Het ontwerpersduo biedt een unieke hands-on benadering, met een op maat gemaakte omgeving die perfect is afgestemd op de wensen en behoeftes van de klant.

12 producten

per pagina

Gelderland

De samenwerking met Jan des Bouvrie en Gelderland kwam in 1969 tot stand, nadat de oprichter de heer Oberman een bezoek bracht aan de meubelzaak van Jan’s ouders. Tijdens dit bezoek wist Jan, Oberman te overtuigen van zijn ontwerpen. Hieruit kwam de eerste Kubusbank uit voort, beter bekend als de 430 bank. In 2004 is deze bank ook opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Centraal Museum Utrecht.

Na dit succes van de Kubusbank is een vruchtbare samenwerking met veel ontwerpen ontstaan tussen des Bouvrie en Gelderland. Zoals de 5470 fauteuil mag inmiddels ook bij de Gelderland klassiekers horen. Jan heeft zich laten inspireren door zijn, toen nieuwe auto, namelijk de Porsche 911. Later werd deze fauteuil aangevuld met de 5770 fauteuil. Bij deze uitvoering loopt de armleuning door naar achteren. Ook is er een optie voor een hogere rugleuning.

Des Bouvrie heeft meer dan 50 jaar voor Gelderland ontworpen. Volgens Jan, moet een meubel als eerste de mens dienen, het moet comfortabel zijn en je moet je er lekker in voelen. Dit heeft des Bouvrie in als zijn ontwerpen toegepast.

Wit

Jan des Bouvrie is ook de man die Nederland wit ‘schilderde’. Hij pleitte voor de kleur wit in Nederlandse interieurs. Dit was in de tijd dat Nederlandse interieurs nog erg bedompt en traditioneel ingericht waren. Hij bracht vernieuwing en verandering.

^