Geoffrey D. Harcourt RDI

Geoffrey David Harcourt (1935, Londen) is opgeleid aan The Royal College of Art (Londen). Hij heeft in 1962 zijn eerste collectie bureaustoelen ontworpen voor Artifort, dit was een kleine serie. Door de inbreng van Harcourt, kreeg Artifort toegang tot de internationale markt van projectinrichting. Hier heeft Harcourt zich eerst gericht op het ontwerpen van zitmeubelen voor ontvangstruimtes. Geoffrey Harcourt filosofie bij het ontwerpen is dat een stoel zich naar de mens moet richten en niet andersom. Oftewel, eerst de mens, dan de stoel. Dit past hij bij al zijn ontwerpen toe!

7 producten

per pagina

7 producten

per pagina

Geoffrey Harcourt heeft als jonge jongen eerst de High Wycombe Technical School gevolgd, waarna hij naar de High Wycombe School of Art is gegaan. Hier behaalde hij zijn diploma, National Diploma in Design. Daarnaast had Harcourt in de Royal Artillerie een plaats gewonnen aan The Royal College of Art in Londen (1955). 

Na Geoffrey’s afstuderen aan The Royal College of Art (1960) is hij naar Chicago vertrokken waar hij tot 1961 in de industriële sector heeft gewerkt als ontwerper. In 1962 is hij weer teruggekeerd naar Engeland, waar hij zijn eigen praktijk in Oxfordshire is gestart. Hier is het ontwerpen begonnen van diverse zitprogramma's voor Artifort. Hier is een vruchtbare samenwerking ontstaan, met een rijke collectie zitmeubilair van de hand van Geoffrey D. Harcourt.  

Harcourt wint vele prijzen en wordt in 1978 onderscheiden met de titel “Royal Designer for Industry”. Geoffrey D. Harcourts werk is onder meer tentoongesteld in het Stedelijk museum in Amsterdam, het Pompidou Centrum in Parijs en in het Praagse Museum voor Decoratieve kunst.  

Het verhaal achter de F500 fauteuil serie

Deze serie is ontstaan in 1967 en is geïnspireerd op de vriendin van Harcourt. Hij zag dat zijn vriendin zich graag op krulde in kleermakerszit op een stoel en was geboeid door de vrouwelijke houding. Hierdoor is de F500 fauteuil ontstaan, het is een fauteuil met hoog zitcomfort en een breed zitvlak. Deze fauteuil omarmt de ongebruikelijk zithouding (kleermakerszit) helemaal. Door dit ontwerp maakt Geoffrey Harcourt zijn filosofie helemaal waar, de stoel richt zich naar de mens. 

De eerst F500 stoel had een schommelstoel onderstel, helaas was voor een stoel met dit onderstel maar een beperkte markt. De op volgende series kregen een trompet of kruisvoet als onderstel. Dit was een waar welkome en boorde Geoffrey een grotere markt aan voor zijn F500 serie. De zitkuip is verkrijgbaar in een lage of hoge variant, dit is met een doordachte reden op de markt gebracht. De verschillende hoogtes zijn bedoeld als dames- en heren variant. 

^