Tecta

Tecta

Het bedrijf Tecta werd in 1956 opgericht. De naam verwijst naar het griekse concept van techne: dingen die door de mens zijn bedacht en gecreëerd. Tecta is gevestigd in het klein stadje Lauenförde. Na de oprichting heeft het veel bekendheid verworven door klassiekers opnieuw te produceren en op de markt te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld ontwerpen van top designers zoals Gerrit Rietveld, El Lissitzky, Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe en Walter Gropius.

1 product

per pagina

1 product

per pagina

De geschiedenis van Tecta

In 1972 werd het bedrijf overgenomen door vader en zoon, Axel en Werner Bruchhäuser. De familie verzamelde al tijden originele bauhaus modellen die zijn allen tentoonstelden in het in 1979 opgerichte Stuhlmuseum Burg Beverungen.

Ze werken niet alleen met een uitmuntend design team maar ook met wereldberoemde architecten zoals Alison en Peter Smithson. Zij gaven de omgeving rondom de Tecta fabriek opnieuw vorm. In 2003 verhuisd het Stuhlmuseum naar het Kragstuhlmuseum en het Tecta archief. De collectie is uitgebreid met modellen van ontwerpers zoals Walter Gropius, Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe, Erich Brendel, Gerrit Rietveld en één van de grootste verzamelingen originele ontwerpen van Jean Prouvé.

Het bedrijf zal ooit worden overgenomen door hun neef Christian Drescher, die zich in 2001 aansloot bij Tecta.

Doordat Tecta re-edities onder licentie produceert zijn alle Bauhaus modellen ook gekeurd door het Bauhaus-Archiv en mogen het beroemde Bauhaus Logo dragen. Maar het bedrijf richt zich niet enkel op reproducties. Zo probeert het bedrijf in samenwerking met architecten en kunstenaars nieuwe vormen uit te vinden volgens de Bauhaus principes. Denk bijvoorbeeld aan de Kragstuhl®. Kenmerkend voor de Kragstuhl Kragstuhl® is de afwezigheid van achterpoten. Hij is inmiddels in diverse varianten beschikbaar, met en zonder armleuningen en in diverse kleuren gevlochten rieten zitting. Nog altijd worden deze stoelen ambachtelijk met de hand gevlochten in Lauenförde. Deze iconische stoel is een echte blikvanger in elke ruimte.

Tecta bij Pot interieur

Bij Pot interieur kunt u terecht voor al uw interieur wensen en vragen. Wanneer u een Tecta product zoekt dat niet in deze categorie staat of graag advies zoekt, neem dan contact met ons op. U bent natuurlijk ook altijd welkom in onze 15.000 m2 grote winkel om de producten van Tecta van dichtbij te komen bekijken.

Zo kunt u bij ons de Tecta L25 lamp bewonderen. De L25 is een praktisch tafellampje ontworpen door Gerrit Rietveld. De lamp beschikt over een bijzonder ontwerp door zijn moderne geometrische vormen. De lamp wordt geproduceerd met de exacte afmetingen van de originele ontwerptekening. Precies zoals het hoort.

^