Meer dan welk onderwerp dan ook is de kunstgeschiedenis opgebouwd uit verschillende stromingen, groepen, stijlen, trends of scholen. Het is een dubbel onderwerp: veel kunstenaars sloten zich met liefde aan bij bewegingen of stijlen die hun gedachtegoed en kunst representeerde. Anderen stoten zich af van kunststijlen of zijn niet onder te plaatsen. Zoals bijvoorbeeld Frida Kahlo, invloed van het surrealisme kan in haar werk gevonden worden maar zij is hier geen belichaming van. Ik wil u graag een kort overzicht geven van verschillende kunststijlen die op dit moment in onze galerie terug te vinden zijn. Een korte duik in de geschiedenis en reflectie op hoe deze stijl nu ingevuld wordt.

Realisme
Het realisme is een stroming met zijn oorsprong in de 19de eeuw. Het belangrijkste voor kunstenaars in deze periode was het weergeven van de (maatschappelijke) werkelijkheid. Vaak zijn stromingen reacties op voorgaande ontwikkelingen, in de romantiek lag de focus op de subjectieve ervaring (emotie, gevoel en verbeelding staan centraal), het realisme was hier een reactie op. Het uitgangspunt was een uitspraak van Baudelaire: "je moet in je eigen tijd staan". De gewone arbeider, de man op straat, kwam centraal te staan. Later zien we het sociaal realisme, hyperrealisme, en natuur realisme opduiken.

CoBrA
Cobra is een kunstperiode gelinkt aan een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland vlak na de tweede wereldoorlog. Na de tweede wereldoorlog hadden veel kunstenaars behoefte aan een verbinding (over landsgrenzen heen). De Cobra-kunstenaars hadden dezelfde werkwijze en ideeën: spontaniteit, nieuwe inspiratie bronnen en de uitvoering zelf (en niet het eindresultaat) werd gevierd. Wilt u meer lezen over de CoBrA periode? Lees dan mijn blog "CoBrA: kleine honden bijten niet".

New Romantics
The new romantics is een heropleving van de oude romantiek, maar met een nieuwe invulling. Een heropleving van de innerlijke ervaringen (emotie, gevoel en verbeelding). Waar de klassieke romantiek een reactie was op de industriële revolutie, kan New Romantics gezien worden als een reactie op het computer- en social media tijdperk. The New Romantics streeft naar kunst met een invulling van de eigen individuele gevoelswereld.

^