Meubelonderhoud

Lotte's Blog

Een designmeubel schaft u aan voor een lange verbintenis. U wilt dan ook dat uw meubel er zo lang mogelijk mooi uit blijft zien. Gebruik uw meubel waar deze voor is bedoeld en, ook niet geheel onbelangrijk, onderhoud het item met de juiste middelen. Zo geniet u het langst van uw prachtige meubelstuk. Graag geven wij u wat algemene tips en meer informatie over de verschillende materialen en hoe u deze kunt onderhouden.

Blog - meubelonderhoud 1

► Algemene tips
Vrijwel alle materialen zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals zon- en kunstlicht. Het licht verbleekt namelijk stof en leder. Probeer uw meubel daarom niet aan direct licht bloot te stellen, maar let er ook op dat u uw meubel niet te dicht bij een verwarming plaatst. Teveel warmte kan namelijk schadelijk zijn. Probeer voldoende ruimte te behouden tussen de vloer en radiator, zodat de lucht goed kan circuleren. Verder is een te hoge of lage luchtvochtigheid funest voor uw meubelstuk. Zorg voor een zo best mogelijk klimaat in huis. Geadviseerd wordt een luchtvochtigheid van 45-55% en een temperatuur van 18-21 graden Celcius.

Naast invloeden van buitenaf, zijn wijzelf ook wel eens de oorzaak van schade of een vlek. Erg vervelend natuurlijk. Belangrijk is wel om vast te stellen om wat voor vlek het gaat voordat u deze gaat verwijderen. Er zijn grote vlekken, kleine vlekken, vetvlekken, vlekken met kleur, vlekken door medicijngebruik, kalkranden, kleine krasjes en kale plekken. Elk type heeft een andere oorzaak en vereist dan ook een ander soort behandeling. Bovendien heeft het materiaal en de afwerking ervan invloed op hoe u de vlek moet behandelen. Voor meer informatie kunt u www.james.eu raadlplegen of adviseren wij u contact op te nemen met de firma waar u het meubel heeft gekocht. 

Heeft u een huisdier dat wel eens op uw zitmeubel ligt? Let dan op de nagels. Deze kunnen namelijk krassen in leder en haken in stof veroorzaken. Erg zonde natuurlijk. Voorkom krassen en haken door bijvoorbeeld een plaid te leggen op de plek waar uw viervoeter ligt. 

► Leder Blog - meubelonderhoud 2
De mogelijkheden in leder zijn eindeloos. Elk leder is dan ook gebaat bij een andere aanpak. Het belangrijkste wat u moet onthouden is, dat leder een natuurproduct is. Bij bijvoorbeeld de meubelen van de merken de Sede en Label zijn de natuurlijke eigenschappen nog goed zichtbaar. Leder heeft net als onze eigen huid regelmatig reiniging en verzorging nodig. Naast het opvolgen van de algemene tips is het juiste onderhoudsmiddel van groot belang voor het behoud van haar uitstraling, zodat het leder niet vervuilt, uitdroogt of verbleekt. Voor de juiste middelen, zie verderop het kopje “Onderhoudsmiddelen”. 

► Stof
Meubelstoffen zijn er in diverse materialen, kleuren en structuren. Kwalitatief goede meubelstoffen zoals van Kvadrat en De Ploeg worden veel gebruikt door diverse merken. Over het algemeen zijn alle stoffen gebaat bij een wekelijkse stofzuigbeurt om huisstof en kruimels te verwijderen. Gebruik daarbij wel het meubel opzetstuk en zet de stofzuiger op maximaal 500 Watt. Let op met (nieuwe) kleding waarvan de kleur kan afgeven en scherpe voorwerpen aan kleding, zoals ritsen en gespen.

Impregneren raden wij in vrijwel alle gevallen af! Onze designmerken maken uitsluitend gebruik van zeer hoogwaardige stoffen, die vaak al zijn voorbehandeld. Zij zullen dan ook in geen enkel geval zelf impregneren. Op het moment dat wij een behandeling gaan toepassen, vervalt de garantie van de fabrikant. 

► Hout & overige materialen
Net als stof en leder is hout er ook in een diversiteit aan soorten. Denk aan eiken, walnoot, kersen, iepen of beuken. Door hout toe te voegen aan uw interieur creëert u direct meer warmte. Neem bijvoorbeeld de houten meubelen van Pilat & Pilat of Artisan. Hout is gebaat bij de algemene tips. Heeft u een houten tafel? Gebruik dan onderzetters of viltjes om krassen, kringen of brandschade te voorkomen.

Tafelbladen in kunststof zijn bovendien ook zeer populair, neem bijvoorbeeld Fenix NTM, laminaat of HPL. Tafels van het merk Kristalia worden vaak uitgevoerd in deze materialen. De kunststoffen zijn zeer geschikt voor eettafels omdat ze wel tegen een stootje kunnen. Gebruik uw tafel echter waar deze voor is bedoeld; zet uw glazen en hete pannen op onderzetters en voorkom dat scherpe materialen het blad beschadigen.

Blog - meubelonderhoud 3

► Onderhoudsmiddelen
Pot Interieur werkt met de producten van LCK Nederland. Voor alle onderhoudsmiddelen en meer tips over het onderhouden van de diverse materialen of voor meer informatie over het verwijderen van vlekken kunt u terecht op www.lcknederland.nl. U kunt via de site ook zoeken op het merk van uw meubel. Zo krijgt u snel en overzichtelijk in beeld wat u nodig heeft. Staat uw merk er niet tussen? Neem dan contact op met onze adviseurs!

 

Lotte's Blog

 

^